Het theaterdoek: een korte geschiedenis

385 views 10:00 pm 0 Comments October 17, 2022

Theaterdoek

 

 

De eerste bioscoop werd in 1894 in Frankrijk geopend. Sindsdien is het aantal filmzalen exponentieel toegenomen en tegenwoordig is er een bioscoop bij u in de buurt – waarschijnlijk niet op loopafstand. De geschiedenis van de film wordt ook weerspiegeld op het grote scherm, met films die elk jaar populairder worden. Het verhaal van de film gebruikt door de jaren heen veel verschillende formats, van stomme films tot talkies, 3D-films en 4DX-theaters. Bioscopen hebben sinds hun ontstaan veel veranderingen ondergaan, maar de basisfunctie is hetzelfde gebleven: het vertonen van films waar mensen samen als groep naar kunnen kijken. Het theaterdoek dient ervoor om het publiek af te schermen van het toneel en de acteurs. In dit artikel bekijken we enkele van de belangrijkste gebeurtenissen die in de loop van de geschiedenis in bioscopen hebben plaatsgevonden.

De eerste bioscoop

De eerste bioscoop werd geopend in Parijs in 1894, hoewel men daarvoor al vele jaren films maakte. Er waren enkele experimenten geweest in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, maar de Fransen maakten aanspraak op de titel van "eerste bioscoop ter wereld". De films uit die tijd waren kort en eenvoudig, en werden in stilte vertoond – en het was illegaal om in het openbaar muziek af te spelen! In het begin van de 20e eeuw werden films ook als "dom" beschouwd, omdat het meestal korte, stille films waren die dingen lieten zien als een trein die aankwam of een vrouw die haar haar knipte. Rond dezelfde tijd raakten mensen meer geïnteresseerd in sprekende films met geluid, en de eerste sprekende bioscoop werd geopend in de VS.

Stomme films – de film met geluid

Het stille tijdperk duurde tot de jaren 1920, toen veel landen begonnen te experimenteren met geluid in films. De eerste "talkie" werd gemaakt in 1929 – maar was niet erg succesvol, en films werden vaak gedistribueerd in korte geluidsversies van de stomme films. Deze trend zette zich geruime tijd voort; de eerste "talkie" met een looptijd van 2 uur werd uitgebracht in 1932. De geluidsfilm was nog steeds niet erg populair, en de meeste mensen keken liever naar de nieuwe sprekende films in stille versies. Pas met de komst van de televisie begon men vaker naar films te kijken, en de "talkie" met een speelduur van meer dan 90 minuten werd in de VS pas in 1948 legaal.

Talkies – de overgangsperiode

Veel landen in de wereld bleven experimenteren met geluidsfilms, en er ontstonden veel verschillende geluidsformaten. Eind jaren dertig werd het "single-sound, single-projector system" uitgevonden, waarbij één luidspreker en één projector werden gebruikt om één soundtrack en één geluid te creëren. Dit systeem wordt nog steeds gebruikt in China, Singapore en Zuid-Korea, waarbij de film op één scherm wordt geprojecteerd. Het idee van een "stomme film" bestond nog steeds, en in deze periode experimenteerden veel landen met geluidsformaten. Het "stereogeluidsformaat" was populair in de VS en Japan, maar kende elders weinig succes. Het "drie-geluid, drie-projectorsysteem" was populair in het Westen, maar was niet erg succesvol in Azië.

Conclusie

In dit artikel hebben we gekeken naar de geschiedenis van de cinema, vanaf de eerste filmvertoning in Parijs in 1894 tot nu. We hebben gezien hoe de technologische vooruitgang leidde tot nieuwe geluids- en 3D-filmformaten, waardoor de populariteit van bioscoopbezoek verder toenam. Niet alleen dit, maar we hebben ook de verandering in de populariteit van de filmindustrie in Azië besproken, evenals de opties die beschikbaar zijn om films te kijken in de 21e eeuw.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *